Sprekersavond met Gertjan Verbeek en Joop Vos

 

Voetbal: bedrijfsmatig geleid

 

Dat was de titel van de inleiding die Gertjan Verbeek woensdag j.l. hield voor een gehoor van 200 belangstellenden in de feesttent op De Tippe.

De jaarlijkse sprekersavond die de RABO bank Staphorst-Rouveen samen met de Stichting Sport en Business Staphorst voor hun relaties en leden houden, was dit jaar i.v.m. het 50 jubileum van de V.V.Staphorst in onderlinge samenwerking tot stand gekomen.

Gertjan Verbeek, die in zijn actieve voetbalcarriŽre speelde voor onder meer Heracles en Heerenveen is vanaf 1994 werkzaam als trainer/coach betaald voetbal.

Hij werkte voor Haracles, Heerenveen, Feyenoord en nu momenteel bij Heracles Almelo.

Bij Heerenveen was hij uiterst succesvol aangezien hij 5 keer achter elkaar Europees voetbal haalde.

De verbintenis met Feyenoord duurde maar een half jaar, doordat de samenwerking met enkele spelers niet mogelijk bleek.

Gertjan Verbeek ging in zijn inleiding in op de theoretische achtergrond van zijn manier van coachen.

Samenwerking, gebaseerd op wederzijdse afhankelijkheid door middel van een heldere visie en een dito aanpak en samen hetzelfde doel nastreven.

De kernwoorden die hij gebruikte waren visie, kennis, motivatie en doelen stellen.

Zijn bouwstenen hierbij zijn openheid en duidelijkheid, mensen stimuleren en aandacht geven want door aandacht ontstaat er groei, specialisatie en actieve deelnemers.

 

Coachen is vragen stellen, uitleggen, delegeren en instrueren.

Bij het vormen van een team is het van belang om mensen te selecteren die elkaar aanvullen, zowel in voetbalkwaliteiten als in menselijke kwaliteiten. Spelers moeten op zoek naar hun potenties en hun vaardigheden trainen.

In een teamproces onderscheidt Verbeek een viertal fasen in het nastreven van de gezamenlijke doelen.

Bij een topclub echter wordt een trainer die tijd niet gegund, aangezien het verwachtingspatroon van de resultaten hoger en sneller is.

Gertjan Verbeek besloot zijn verghaal met de opmerking dat succes een reis is en geen eindbestemming en hij gaf zijn gehoor nog zijn waarden mee: trouw zijn aan jezelf, eerlijkheid en duidelijkheid.

 

Na de pauze verzorgde cabaretier Joop Vos een leuke presentatie die het verhaal van Gertjan Verbeek op humoristische wijze in een ander perspectief plaatste.

Plezier is het kernwoord dat Joop Vos in de aanpak van Verbeek had gemist en dat hij dat erg belangrijk vindt.

Op zijn eigen wijze gaf hij hier invulling aan en hij wist dan ook de bezoekers tot samenzang te bewegen in een lied gebaseerd op de uitgebreide fantasie van een cabaretier.

 

Met vriendelijke groet,

De Jubileum Commissie